Slow roast coffee – Het brandproces voor de lekkerste koffiebonen
Met Calor kies je voor kwaliteitskoffie. En dat zie je terug in 3 belangrijke kenmerken: de kwaliteit van de koffiebonen, het slow roast coffee brandproces en de versheid van de gebrande koffiebonen. Wij vertellen je hieronder graag iets meer over het brandproces middels de slow roast coffee methode.
CALOR Brasil Yellow Bourbon koffiebonen 1000 gr
€21.75 incl. BTWCALOR India Monsooned Malabar koffiebonen 1000 gr
€22.50 incl. BTW
Stap 1: Groene koffiebonen voor slow roast coffee
Het brandproces begint met groene koffiebonen. Deze bonen zijn ongeroosterd en hebben nog niet de kenmerkende smaak en aroma van koffie. De kwaliteit van de groene bonen is van groot belang voor het uiteindelijke resultaat: De slow roast coffee. De bonen moeten van hoge kwaliteit zijn en vrij zijn van grove oneffenheden. Aan het begin van het brandproces doen we de nog zware groene koffiebonen in de trommel van de brander. Deze bonen zijn geurloos en er zit geen kraak of smaak aan. Deze trommels verwarmen we tot de juiste temperatuur bereikt is. Dat kan oplopen tot zo’n 220 graden. Dit kan variëren, afhankelijk van de soort koffie die we branden. Hier onderscheid Calor met slow roast coffee zich van industriële branderijen, daar wordt koffie gebrand op veel hogere temperaturen waardoor de koffie bitterder van smaak wordt.
Stap 2: “Crack” Het barsten van de koffieboon
Na het branden van de bonen zullen ze een bepaalde fase bereiken die bekend staat als “crack”. Dit is het moment waarop de bonen beginnen te barsten en het vocht begint te verdampen. Dit is een belangrijk moment omdat het de smaak en aroma van de koffie beïnvloedt. Het eerste “crack” moment geeft de koffie een lichtere smaak en aroma, terwijl het tweede “crack” moment de koffie een donkerdere smaak en aroma geeft. In een authentieke trommelbrander worden de koffiebonen langzaam opgewarmd. Samen met de lage temperatuur waarop dit gebeurd noemen we dit de slow roast methode. De kleur wordt geel, er komen geuren vrij en het vocht dat nog in de koffiebonen zit, verdampt. De bessen zwellen op, waardoor er druk ontstaat. Ze springen uit elkaar en geven een ‘crack’ geluid.
Stap 3: Karameliseren van slow roast coffee
Wanneer de juiste temperatuur is bereikt, begint het echte branden. De suikers in de bonen karameliseren, waardoor de koffiearoma’s vrijkomen. De kleur verandert van bruin tot donkerbruin. Nu moeten we het brandproces goed sturen, zodat de geur en de smaak volledig tot zijn recht komen. Na de “crack” fase begint de koffie te karameliseren. Dit is het moment waarop de suikers in de bonen beginnen te karamelliseren en de koffie zijn kenmerkende smaak en aroma krijgt. Het is belangrijk om de bonen op het juiste moment te stoppen met branden om te voorkomen dat ze te donker worden en een verbrande smaak krijgen.
Tot slot, slow roast coffee is een kunst op zichzelf. Het brandproces is een delicate balans tussen precisie en kennis. Door de juiste kwaliteit bonen te gebruiken en het brandproces op de juiste manier uit te voeren, ontstaat een koffie met een rijke, volle smaak en aroma. Het is een ware traktatie voor de koffieliefhebber.
Over CALOR
DE OORSPRONG van Calor koffie
De liefde voor koffie is ontstaan tijdens een reis door Italië, want met haar mooie stranden, kleurrijke dorpen en fantastische keuken had Italië al snel indruk gemaakt. Een overheerlijke kop koffie werd voor mij gezet met een Bialetti Moka Express, de voorloper van de traditionele espressomachine. Het prachtige gepruttel, de heerlijke geur van koffie en de smaak van verse bonen bracht zorgden ervoor dat ik dit vaker wilde drinken. Daarom heb ik in augustus 2014 CALOR opgericht.
Met CALOR kies je voor kwaliteitskoffie. De kenmerken van kwaliteitskoffie vindt je in de kwaliteit van de koffiebonen, het brandproces en versheid.
HET BRANDPROCES op ambachtelijke wijze
In de koffiebranderij worden dagelijks koffiebonen gebrand op ambachtelijke wijze. Met de nadruk op dagelijks want dat is hét uitgangspunt van Calor: vers. Vers gebrand en de volgende dag aan huis geleverd met branddatum op de verpakking.
Dit doen we met de slow roast methode, dit is meer roosteren dan branden op ongeveer 200 graden. Zo krijgt elke boon de tijd om zijn karaktervolle smaak en aroma te ontwikkelen.
VERSHEID van de boon & HOUDBAARHEID
Onder verse koffiebonen verstaan wij koffiebonen die tot 8 weken geleden zijn gebrand. De koffieboon kan je dus 8 weken lang als verse koffie drinken. Na 8 weken noemen wij de koffiebonen niet meer vers. De koffiebonen zijn na 8 weken natuurlijk nog perfect te gebruiken, koffiebonen hebben namelijk een houdbaarheid van 1 jaar na branddatum.
Bewaar je bonen luchtdicht op een koele, droge en donkere plaats.
FAIRTRADE – DIRECT TRADE Speciality Coffee’s worden rechtstreeks bij de boeren afgenomen.
De Speciality Coffee’s worden rechtstreeks bij de boeren afgenomen. We weten dus alles over deze koffie’s en over de boeren en de plantages. Op dit moment is er een rechtstreekse koffielijn met Brazilië waarmee o.a. de Santos Brasil mee gebrand wordt.
CIRCULAIR
Om verantwoorde koffie te maken willen wij alle producten zo veel mogelijk hergebruiken. Zo gebruikt een oesterzwamkwekerij uit Deventer de vliesjes die vrij komen tijdens het branden, samen met koffiedrab als grondstof voor het kweken van oesterzwammen en worden de jutezakken, waarin de ongebrande koffiebonen binnenkomen, omgetoverd tot plantenbakjes en big-shoppers bij Trajectum in Zutphen door mensen met een lichte verstandelijke beperking.
Na het branden worden de bonen verpakt in een stijlvolle, matzwarte verpakking mét vershoudventiel en voorzien van branddatum.
Benieuwd naar onze koffiesoorten? Bestel hier een proefpakket koffiebonen voor thuis of op het werk! Altijd met gratis bezorging.